Utolsó kommentek

Baaad Movies

Sziasztok! A blogon olyan filmekről készítünk bemutató videókat, amik finoman szólva szánalmasak, illetve olyan filmeket is igyekszünk bemutatni, melyek magas színvonaluk ellenére nem kaptak elég elismerést és/vagy figyelmet ("gyöngyszemek"). Emellett találhattok cikkeket mindenféléről, de leginkább filmekkel kapcsolatban. E-mail címünk: andreee892@gmail.com

Retro Gamer csatorna

Twitter

Taken - egy megérdemelt kasszasiker!

2009.02.12. 10:22 | BlackSheep89 | 11 komment

Luc Besson neve nem minden esetben garancia a sikerre, akár anyagilag, akár minőségileg. Úgy tűnik, hogy legújabb, producerként jegyzett mozija azonban megcáfolta a francia alkotó rossz hírét, mivel mind a mozikban, mind a nézők és kritikusok szemében osztatlan sikert aratott. A Taken című akciófilmről van szó, melyet már nekünk is volt szerencsénk megnézni, és mi is el voltunk ájulva tőle.

A történet teljesen egyszerű: Brian Mills nyugdíjazott titkos ügynök. Lánya a barátnőjével együtt Párizsba utazik, ám érkezésük napján a két lányt elrabolják. Brian egyszemélyes hajtóvadászatot indít az emberrablók ellen, hogy megtalálja a lányát.

Nem nagy cucc, de egy jó filmhez nem is kell több. A Taken pedig nem hogy jó lett, hanem egyenesen kiváló. Műfaján belül hosszú idők óta a legjobb darab, mely egymaga übereli a  (ettől függetlenül továbbra is remek) Bourne-trilógiát. Azért említettem ezt, mert a Taken stílusa sokban hasonlít a Matt Damon főszereplésével készült filmekére. Azonban a Taken képes túlnőni ezeket, és sokkal többet nyújtani, mint amire a nézők számítanak.

Az akciójelenetek, a cselekmény, a fordulatok ugyanolyanok, mint Bourne esetében (értsd: látványos, pörgős és váratlan), ami e fölé emeli a Takent, az egyrészt a hangulat, másrészt a főszereplő.

A hangulat nagyon nyomasztó, és sokkal nyugtalanítóbb, mint a hasonló filmekben, mivel itt sokkal nagyobb a tét, mint például egy ember emlékezete. Itt a főhős lányáról van szó, és ez a hatalmas súly végig érződik a film feszült atmoszféráján. A néző is sokkal jobban beleéli magát a cselekménybe, köszönhetően a hatalmas érzelmi töltetnek, mely nagyon sokszor hiányzott például a Bourne-filmekből. Míg ott a főhős csak ment előre, nekem-már-minden-mindegy alapon, addig itt a tetteknek súlya, következménye van. Szerencsére egy igazán profi színészt sikerült találni, aki mindezt maradéktalanul képes volt megteremteni.

Ilyen film esetén nyilván sokféle tipp alakul ki az emberben, hogy vajon mégis kit nyertek meg a főszerepre. Nos, számomra az utolsók között lett volna Liam Neeson (Batman: Kezdődik, Baljós árnyak), ám a kezdeti bizonytalanságom azonnal semmivé foszlott, ahogy megláttam játszani ezt az embert. Most már ki merem jelenteni: Liam Neeson-nál tökéletesebbet nem tudok elképzelni erre a szerepre. A fickó olyan szinten beleéli magát a karakterébe, hogy az már-már beteges. A telefonba mondodtt monológjától kirázza az embert a hideg, és a szemei szinte szikrát szórnak. Emellett az alakítás mellett az összes Daniel Craig meg Matt Damon színjátszó-szakos kisiskolásnak tűnik. Neeson legnagyobb erőssége, hogy figyelt arra, hogy Brian hiába profi, és hiába van tisztában a hibák szörnyű következményeivel, mégis néha elragadják az érzelmei, és olyankor Terminatorként pusztít le mindenkit, aki az útjába áll. Remek példa erre az a jelenet, amikor higgadtan, magát másnak kiadva bejut a rosszarcok főhadi szállására, hogy információkat szerezzen, ám egy elejtett félmondat miatt hirtelen elszakad nála a cérna, és legyilkol mindenkit az épületben. Noha a cselekedete ellentmond a józan észnek, mégis megértjük, hiszen ő minden tapasztalt képessége ellenére nem más, mint egy kétségbeesett apa, aki csak a lányát akarja visszakapni. Neeson mindezt tökáéletesen ábrázolja.

A Taken egy üléshez szögező film, elképesztően gyors és feszes cselekménnyel, tökéletesen elkészített és bő mennyiségű adrenalinpumpáló akciójelenettel, jó sztorival és egy minden tekintetben tökéletes színészi teljesítménnyel, ami nélkül sokkal kevesebbet érne az egész. Igazi gyöngyszem!

A világ 38 országában bemutatták már, és most épp Amerikában gyűjtött be majdnem 60 millió dollárt (ami egy francia film esetében iszonyatosan soknak számít). Szóval az emberek oda meg vissza vannak tőle, a kritikusok mindehol csak jót modnanak róla, és anyagilag is remekül teljesít, mégis, még csak tervbe sincs véve a Magyarországi forgalmazása :-( De persze a Katasztrófafilmet, a Fűrész V-öt, a D-War-t, a Kegyenc fegyencet meg a többi hasonló ocsmányságot bemutatják.
Hát ezért nem fogom fel a forgalmazók gondolkodását.

Íme a Taken trailere, mely az egyik legjobban elkészített előzetes, amit valaha láttam:

A bejegyzés trackback címe:

https://baaadmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr60938553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.02.12. 12:06:58

Megérdemelt biza:)
A legjobb talán az volt, hogy nem fordult elő benne olyasmi, hogy a főhős ecsetelte a saját nagyszerűségét valakinek, nem kezdte el magyarázni az ellenfélnek hol is szúrta el, csak egyszrűen ütött és ment.
Régebben pedig elég sok helyen fordult elő olyasmi, hogy a főhős még nyomatta saját nagyszerűségét vagy éppen a gonosz azért bukott el, mert dumált a tervéről, ezalatt pedig kiszabadult a jó

Lamerdog 2009.02.14. 23:04:35

Hmmm.....jónak tűnik !!!
Mikor lessz új videó ? :D

Sorter 2009.02.14. 23:16:59

Na jó, a rohadt életbe, holnap megcsinálom! :-)

Lamerdog 2009.02.15. 12:15:28

Jön a Szupersuli befejező része ??? XD

BattleSoldier 2009.02.15. 18:47:08

www.youtube.com/watch?v=q1UPMEmCqZo
HALF LIFE FILM MI A PIIIIIIIIIIII
De a trailer szerint egy egész jó filmet kapunk :D

BlackSheep89 · http://baaadmovies.blog.hu 2009.02.15. 19:20:50

BattleSoldier
Ez nem hivatalos Half-Life film, hanem egy amatőr csapat készített filmet a játék alapján.
De ehhez képest ez irtózatosan jól néz ki, de most halál komolyan. Azt írták a videó mellett, hogy 500$-ból hozták össze az első két epizódot. Nem semmi!

BattleSoldier 2009.02.15. 20:19:34

Meg a Valve is támogatja a produkciót szóval eredeti :D
mert a Valve készítete a játékot

BlackSheep89 · http://baaadmovies.blog.hu 2009.02.15. 21:07:06

Nem akarok vitatkozni, de muszáj :-)
Azért beb'szna, ha ez lenne a Half Life hivatalos adaptációja! Megnézném én azt, amikor egy akkora cég, mint a Valve szövetkezik akármelyik hatalmas Hollywood-i stúdióval, és egy ilyen filmet hoznának össze. Ez még viccnek is rossz lenne.
Az lehet, hogy a Valve támogatta, (sőt, valószínű is, tekintve a látványt), de ez nem egy mozifilm, hanem csak egy hobbifilmecske. Különben is, hol láttál olyat, hogy egy ekkora nevet, mint a Half Life, így reklámoznak? Esetleg Boll pajtikánktól, de nem a Hollywood-i marketingtől!

BattleSoldier 2009.02.17. 16:09:17

Na de ez helyesbitek és meg is ütöm magam mert ez egy sorozat lesz

zibi07 (törölt) 2009.03.11. 15:48:00

Ez egy nagyon jó filmnek igérkezik. Jövőhéttől pontosabban 19-től lesz nálunk a mozikban. Biztos hogy megnézem, semmi sem állhat az utamba:-)

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2015.11.27. 21:21:58

Egy igazi klasszikus és szerintem a 2000-es évek LEGJOBB akciófilmje, annak ellenére, hogy már rengeteg jó akciófilmet láttam már az elmúlt évek során!
Maximum a Crank az, ami felveheti vele a versenyt, de az számomra csak a 2. helyre jutott fel.
Taken 2 egy egyszer nézős elmegy kategória, a Taken 3 pedig egy förtelem, amire nem szeretnék emlékezni.

TAKEN
BEST BEST BEST!!!
süti beállítások módosítása