Utolsó kommentek

Baaad Movies

Sziasztok! A blogon olyan filmekről készítünk bemutató videókat, amik finoman szólva szánalmasak, illetve olyan filmeket is igyekszünk bemutatni, melyek magas színvonaluk ellenére nem kaptak elég elismerést és/vagy figyelmet ("gyöngyszemek"). Emellett találhattok cikkeket mindenféléről, de leginkább filmekkel kapcsolatban. E-mail címünk: andreee892@gmail.com

Retro Gamer csatorna

Twitter

A Dűne-film, ami nem készült el

2018.03.10. 08:50 | BlackSheep89 | 29 komment

Címkék: gyöngyszemek

A bejegyzés trackback címe:

https://baaadmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr5313728470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2018.03.10. 10:24:56

Gondolom ez a videó is egy igazi szenvedély projekt volt a számodra is, mert minden egyes szavadból hallatszódik, hogy mennyire szereted ezt az univerzumot és, hogy nagyon megszeretted volna nézni ezt a filmet!
Az elmondottak alapján szerintem Denis Villeneuve-nek sem fog sikerülni ez a projekt, mert annyira monumentálisnak érződik ez az egész.
Simán az egyik legjobb videód eddig, ami jól megmutatja, hogy 10 év alatt mennyit fejlődtél! ;)

xx18Rolandxx 2018.03.10. 11:14:39

Mekkora videó atyaég! Minden egyes szavadból csakúgy sugárzik és érződik, hogy mennyire szereted a Dűnét mármint a könyvet. Nem is csodálom mert a könyvet egy élmény olvasni. Nem szeretem a science fiction-t de a Dűne egy olyan olvasmány amit nem lehet megkerülni. Ez a könyv már a maga idejében is egy olyan élmény lehetett ami sokkolta az embereket. És éppen ez is abba a kategóriába tartozik mint a Gyűrűk Ura vagyis, hogy ha nem is lehetetlen de piszok nehéz egy olyan filmadaptációt csinálni belőle ami hitelesen visszaadja a könyv világát.
A filmet láttam de nem igazán voltam én sem elájulva tőle. Viszont amikor megláttam azokat a rajzokat a videóban esküszöm leesett a pofám a pincéig. Pontosan olyan szürreális alkotások mint amilyenek illenek a Dűnéhez.
Nem tudom,hogy a mai filmes kellékekkel meg lehetne ezt csinálni bár a CGI szerintem csak rontana az egész film élményén hiszen már a John Carterben sem voltak éppenséggel a toppon , Tv filmként sem vagyok biztos benne mert habár mostanában sokkal nagyobb terük és lehetőségük van a Tv filmeknek de egy ilyen alapanyag moziba való nem Tv-be. Egyébként Lynch bevallottan utálja is ezt a rendezését de annyira , hogy még beszélni sem hajlandó róla.

match 2018.03.10. 11:42:27

Ez szép volt.
Nagyon szeretem a dűne könyveket, illetve a lynch féle film is régen tetszett, bár tény hogy nem egy egyszerű darab.
Erről a dokumentumfilmről még nem is hallottam, köszi az ajánlást.

Nagy kár hogy Jodorowsky úr álma nem valósult meg (így a miénk sem).
Én nem bánnám ha 12 órás lenne, ha jó a történet (márpedig az) és jó a tálalás.
Pl nincs PS4-em, de a beyond two souls sztoriját imádom, és már többször végignéztem, az is kb 10-12 óra (nem, egyáltalán nem számít hogy a párbeszédekben nem én választok, kb semmit nem változtatnak a történeten :) ).

Köszi az ajánlást mégegyszer, és pláne a videót, eszméletlen jó lett.

Talani 2018.03.10. 11:45:39

Ezek a videók kellenek, és nem a mai hulladék magyar youtube "sztárok". Már nem tudok mit írni, mert a többiek leírták azt amire gondolok, ebben minden benne van.
Különben a napokban fogom elkezdeni olvasni a Dűnét, hogy felkészüljek Denis Villeneuve filmjére. Na az kemény dió lesz.

dobi100 2018.03.10. 11:46:05

Nagyon átgondolt és szép videó volt amibe valószínüleg iszonyat munkát pakoltál, úgyhogy csak gartulálni tudok, nagyon élvesztem. Csak a konklúzióval van egy kis problémám. Ha a filmipar azért nem művészet mert a pénz határokat szab benne akkor semmi sem az. Ez a film valószínűleg kimondhatatatlanúl sok pénzbe fájt volna. Nem csak milliókat, Milliárdokat vagy még többet buktak volna. Az a stúdió ami ezt elkészítette volna biztos, hogy csődbe is megy. És ezek a béklyók minten más művészeti ágban is megjelennek. Egy szobrász hiába álmodik meg egy kisbolygó méretű szobrot, ha nincs annyi pénz a világon amivel elég anyagot lehet hozzá szerezni. Egy festő hiába képzeli, el ,hogy kifesti a holdat ,ha senki nem tud elég festéket venni hozzá. A film azért nem készűlt el mert nem készülhetett el és kész. Az első perctől kezdve halálra volt ítélve és ezt valószínűleg legbelül maga a készítője is érezte csak a saját nagyképűsége(gondolom a videódból) elnyomta ezt.

JoMo966 2018.03.10. 11:49:07

Eddig is úgy gondoltam, hogy nagyon jó ötlet az évadokra bontás eltörlése, de ezek után végképp. Na nem azért jó pár éve nézlek titeket, és imádom a videóitokat, de ez óriási minőségbeli ugrás. Szóval mindenképpen csak így tovább! Olyan magas szinten vagytok mint szerintem még egyszer sem a BaaadMovies fennállása során.

BlackSheep89 · http://baaadmovies.blog.hu 2018.03.10. 12:21:26

@dobi100:

Először is köszi szépen, örülök hogy tetszett! :)

Részben egyetértek, említettem is a videóban hogy érthető miért mondtak nemet a stúdiók. Biztos hogy buktak volna ezen a filmen ha így készül el, viszont abban hogy mennyit, illetve hogy csődbe vitt volna stúdiókat, nem vagyok annyira biztos.

Gondolj bele, 1975-ről beszélünk, még a Star Wars, az első Star Trek mozifilm, vagy az Alien előtti időkről. Akkoriban kb a James Bond-filmek jelentették a blocbustereket (kis túlzással, persze), és sokkal nagyobb volt a művészfilmek közönsége. A doksiban említik hogy Jodorowsky előző filmje a Szent hegy Franciaországban a 2. legnézettebb film volt 73-ban, egyedül Bond tudta beelőzni. Amerikában pedig még élt a hippi-szellem, szóval az ottani piacról is számíthattak bevételekre. Akkoriban még nem volt egyértelmű, milyen filmeket zabál a nagyközönség, főleg Európában.

Ezért is mondják hogy ez a film tényleg meghatározhatta és formálhatta volna a nézői igényeket és szokásokat. Ma már biztosan becsődöltetne bármilyen stúdiót, de akkor még talán megúszták volna egy "egyszerű" bukással. Nyilván a 10+ órás hossz azért ezt minimum garantálta volna. Hasonlókat mondanak egyébként Lynch Dűnéjéről is, hogy ha 10 évvel korábban csinálja meg, akkor lehet hogy sikeres lett volna, hisz akkor beelőzi a Star Warst.

Nem mondtam a videóban, de a dokumentumfilmben említik, hogy elvileg 15 millió euróból akarták megcsinálni Jodorowskyék. Ez akkor ugye jóval több pénz volt mint ma, plussz a csávó maximalizmusából kiindulva szerintem simán benne volt hogy ennek a duplájába került volna valójában, és a stúdiók hajlottak is rá, csak komolyan megvágva, más rendezővel (ezt is említem a videóban). Szóval itt Jodorowsky is hibázott, hogy nem engedett egy kicsit sem, nem volt hajlandó kompromisszumokat kötni - mint például Lucas, aki hasonló cipőben volt a Star Wars-szal, csak ő belement a kompromisszumokba. Jó kérdés, hogy vajon az ő Star Wars-a milyen lett volna eredetileg? - Nem tudom elítélni a stúdiókat, mert mégis kinek hiányzik egy bukás? Viszont Jodorowskyt sem, amiért a végsőkig kitartott egy ilyen projekt mellett.

Talani 2018.03.10. 12:26:05

Ui.: Ezt még elfelejtettem. Van egy anime, nemrég kezdtem elnézni, Legend of the Galactic Heroes. Egy röpke 110 részes, monumentális sci-fi. Bár nincs akkora mélysége mint egy Dűnének, szerintem semmilyen más sci-finek nincs, de egy igen kivételes darab. (most tartok a 32 résznél, és nem tudom, hogy mi jöhet még)

Marked20 2018.03.10. 12:43:38

Gratula a videóhoz! A vége, utolsó pár perc valami egészen filozofikusra sikeredett. Gyönyörűen körbejártad szerintem ezt a témát, a filmet, a könyvet és az egész történetet.

Kicsit költői kérdés;
Akkor ezt nevezhetjük a művészet halálának is? Itt ezt a pontot amikor Jodorowsky álma megbukik?

dobi100 2018.03.10. 12:56:38

@BlackSheep89: Lehet, hogy akkor kisebbet bukott volna mint én gondoltam. Bár az a 15 millió még akkori árfolyammal is nagyon baráti becslésnek hangzik :). Szerintem 99%-ig biztos ,hogy egy nézhetetlen katyvasz jött volna ki belőle amit csak a rendező élvezett volna, viszont az az 1%... lehet, hogy a Star wars-t csak tv matinének vették volna meg utána...:D.

Shoruba 2018.03.10. 20:23:00

Talán az egyik legjobb videó, amit valaha készítettél. Hiába nem rossz film, szerintem a blog összes követőjének látnia kell.

szkristof92 2018.03.10. 20:23:24

Fantasztikus munka BlackSheep, minden képkockából árad a belefektetett munka és a lelkesedés a Dűne iránt. Tökéletesen sikerült áthoznod, hogy mit éreztem, amikor néztem a Jodorowsky féle adaptációkísérletről szóló doksi nézése közben. Azt a tömény szomorúságot, hogy egy ilyen vad, szürreális álom nem valósulhatott meg. Lehet (sőt biztos) hogy bukott volna, de ha csak 100 ember szerette volna, akkor is megérte volna megcsinálni.
Mert a filmművészetnek pont erről kéne szólnia. Az álmokról, a határok kitágításáról, a fantázia szárnyalásáról. És az elmúlt évek filmjeit nézve ezek a határok sajnos egyre jobban szűkülnek és szűkülnek.
Szurkolok Denis Villeneuve-nek, de félek az ő bicskája is bele fog bukni ebbe, mert a Szárnyas fejvadász 2049 sikertelensége miatt őt is a keretek közé fogják szorítani. És a Dűne nem tűri meg a kereteket.

Meerkat 2018.03.10. 20:23:51

Tényleg szomorú, hogy nem készülhetett el ez a film. Három óra felett már a néző fészkelődik bele a filmbe, és nem a film a néző fejébe. Egy olyan mű, mint a Dűne sikeres adaptálásához ez a koncepció szerintem alapfeltétel volna. Nagyon bántottak a Lynch-féle adaptációban azok a soha le nem forgatott részek, amelyeket egy huszárvágással megoldottak pár sornyi narrációval. A minisorozatok meg kábé lerántották a földre az egészet. Mégis azt mondom, hogy a Villeneuve-féle mozi nagyon is működhet, mert egyrészt eddig még nem okozott csalódást a rendező az alapanyag tiszteletét tekintve, másrészt pedig A Gyűrűk ura példáját nézve is - lehet úgy adaptálni, hogy az egyéni látásmód kibővíti az univerzumot, és - nem utolsósorban - még szórakoztat is.

Marci9595 2018.03.10. 23:43:11

Azért szerintem egy kis optimizmusnak helyet engedhetünk, főleg Denis Villeneuve Blade Runner 2049-e után. Most dolgozik kettő Dűne filmen, és annak ellenére, hogy előző filmje is anyagi bukás volt, továbbra is esélyt adnak neki a producerek, talán van néhány mecénás, aki túllát az anyagiakon.

Combat Gear Admin · http://combatgear.blog.hu 2018.03.11. 08:54:47

Csatlakozva a többiekhez.

Magam is olvastam több dűne regényt is. Nem mondanám, hogy szeretem, de mindenképpen érdekesnek és újszerűnek találom, összehasonlítva a többi Sci-fi-vel. A filmeket is láttam, némelyiket többször is, és ugyan ezt tudnám elmondani róluk.

A kezdetek óta néztelek titeket, aztán csak nézegettelek, viszont most már ritkábban látogatok ide. De ez a videó, a technikai része, az információ tartalma, a benne lévő érzések szintjén számomra a retroshock-korai videománia-otherworld színvonalat hozza. Szóval gratulálok, csak így tovább.

kobretti88 2018.03.11. 10:33:21

Tökéletes választás volt aláfestő zenének a Visions of Gideon.

Bambino1800 2018.03.11. 17:34:58

Blacksheep megvettél kilóra, mint sci-fi szerető embert, el fogom olvasni a Dűnét. :D Mellesleg reménykedem, hogy Villeneuve megcsinálja, talán őt nem korlátozzák le.

janiboy 2018.03.12. 07:11:29

Ez a videó egyszerűen Fremenisztikus volt!

Ulámá 2018.03.12. 07:14:44

Szerintem eddig ez a videó a főműved. Bizonyítottad, hogy MÉG MINDIG tudtál hova fejlődni :) Mennyi lehet még benned ezen túl? Bár nem szereted túlzottan a Dragon Ballt, de olyan vagy, mint a csillagharcosok: Limit Breaker BlackSheep.

Vardar 2018.03.12. 18:59:57

A videót én is csak dicsérni tudom, csatlakoznék a sok előttem szólókhoz!

Viszont én felvállalom, hogy nem szeretem, inkább tisztelem a Dűnét. Eleve inkább a teljes sorozat, az, hogy milyen irányba vitte el Frank Herbert az egész sorozatot. És a megfilmesítésnél is ezt figyelembe kell szerintem venni, hogy később mit akart kihozni az egészből az író, nem csak kiragadni az első kötetet és szénné elemezni. Én pl így éreztem magam a sorozat olvasása közben:

Dűne: Úristen, ez mekkora jó.
A Dűne Messiása: Szegény Paul. Amúgy, hogy tudták átbaszni így a fejét?
A Dűne Gyermekei: Ez egész korrekt.
A Dűne Istencsászára: Öööö, kisebb hacacáréval nem tudta volna megöletni magát II. Létó?
A Dűne Eretnekei: Öööööööö, öööööööö, szegény Dűne?
Káptalanház: Öööööööööööööööööö, mi történik itt??

Eleve nálam a folytatások azzal a hátránnyal indulnak, hogy a könyvek alatt meggyűlöltem, undorodtam a Bene Gesserit rendtől és a Tleilax sokkal szimpatikusabb volt nekem mindig is. Én nagyon esélyesnek tartom, hogy a Dűnéből sose lesz film sorozat, így szerintem csak véges mennyiségű feldolgozása fog elkészülni az első kötetnek. Ezért fontosabbnak tartanám, az egész regényfolyam gondolatiságát, hátterét egy filmen belül bemutatni, sok narrációval és akkor inkább legyen az egész 2 részes. A Dűne önmagában, a misztikum és a vallás sci-fi-vel történő keverésével elég nagy arcul csapás tud lenni egy Star Trek/Star Craft/Star Wars/akármilyen alap sci-fi rajongónak és szerintem ezért tudna működni egy ilyen szájbarágósabb film. Nincsenek robotok, hanem emberi számítógépek? Mutáns békaemberektől függ az univerzum sorsa? Kékszemű sivatagi buckalakók vallási indíttatású lázadása leveri az ismert legerősebb hadsereget? Ezek szerintem mind be tudnák vonzani a nézőket, még, hogy ha hurkatöltővel nyomnánk a tartalmat a nézőbe amíg mentálisan szét nem pukkad.

Ezzel is lehet, hogy egyedül maradok véleményileg, de számomra idegenek voltak ezek Jodorowsky-féle vázlatok, ez totális szürrealizmus és LSD-s látványvilág. Biztos, hogy én vagyok túl földhöz ragadt és belőlem nem vált ki ez lelkesedést (meg az alapanyagot sem gondolnám LSD-vel feldobni), de számomra a Dűne minden gondolatiságával és elvével nem ezt jelenti, amit Jodorosky megálmodott. Számomra jelenti a KHAFT-ot, a sardaukarokat, a Liga mutánsait, a vallástervezést, suk-doktorokat, mentátokat és még megannyi, a klasszikus sci-fi vonulattól eltérő elemet.

Atkakukac1989 2018.03.12. 22:44:11

Kivételesen nagy videó. Tényleg nagyon alapos, informatív, nem unalmas, a hossza is jó. Nagyon büszke vagy rád Blacksheep! Ez férfi munka volt! :D

Murdeer3 2018.03.13. 12:03:08

Csatlakozom az előttem szólókhoz, számomra is ez az eddigi legjobb videód:)

Serrin 2018.03.13. 18:13:34

Lynch mester féle Dune szerintem jó, de ezt is megnézném, ha létezne...

Kádas Péter 2018.03.13. 18:13:45

Szerintem ez egy 12 részes HBO-s sorozatként lehetne csak müködőképes ma, bár az nem derült ki számomra, hogy fontos volt-e Jodorovsky-nak, hogy a néző egy adagban fogadja be ezt a 10-12 órát

Marked20 2018.03.14. 20:28:31

@Kádas Péter: Nem volt neki nagyon fontos, hogy a néző mit akar, vagy mit képes feldolgozni. Pont leszarta. Az volt a lényeg, hogy a saját álmát valósítja meg. Ha az éppen úgy sikerült volna, hogy egy átlag nézőnek is befogadható legyen akkor az nyert ügy lett volna, de ezt azért kötve hinném.

Szijj Norbert 2018.03.15. 14:24:38

Nem állítom, hogy ezt a videódat fogom a legtöbbször megnézni, de hogy a legjobb videód az biztos.

Juraviel.Ihuan.Bedvin 2018.03.21. 18:23:30

@BlackSheep89: Köszönöm, ez egy remek videó volt! :)

Már a nevemből is látszik, hogy Frank Herbert művei kiemelt helyet foglalnak el a kedvenc alkotásaim között, sőt, konkrétan még semmi nem tudta a hat regénye első helyezettségét letaszítani.

Amikor 2016 végén felröppentek a hírek, hogy Denis Villeneuve lehet, hogy filmet készíthet belőle, írtam egy kisebb gondolatsort, miért nehéz filmre adaptálni a Dűnét.

sci-fi.mandiner.hu/cikk/20161223_miert_lesz_nehez_filmre_adaptalni_a_dunet

Az Arrival és a Balder Runner 2049 után továbbra állítom, hogy Villeneuve totál alkalmas lenne a z adaptációra, főleg, hogy egy pár hete nyilatkozta, legalább két filmre bontva tudja elképzelni a megvalósítást.

A kérdés továbbra is az, hogy mennyire engedik neki HITELESEN vászonra vinni.

Még egyszer, köszönöm a videót!

Csiki91 2018.10.13. 18:46:23

@BlackSheep89: par honapja lattam ezt a videodat, miutan twitteren megosztottad, akkor dontottem el, hogy mivel szeretem a Dunet, mind a konyvet, mind pedig a 2000-es minisorozatot, egyszer latnom kell ezt a dokut.
Es fura erzesekkel allitottam le a lejatszot, amikor vege lett. Egyreszrol impozans, viszont a foldhozragadtabb enemnek a hata kozepebe se kell ez. Emlekszem amikor eloszor lattam a 2001-et, akkor is foloslegesen muveszieskedonek ereztem, sot nem is ertettem mi is akart lenni a vege, majd elolvastam a konyvet, es rajottem, hogy ja hogy ezt el lehet mondani ugy is, hogy egy egyszeru halando is felfogja? :D Meg ugy ahogy te is mondtad a video elejen, Jodorowsky elozo filmjei is erosen koldoknezosnek tunnek, ebbol + abbol, hogy 12-20 ora jatekidovel dobalozott, valahogy sejtheto, hogy ez is valami olyan lett volna. Egy kis retegnek biztos bejott volna, majd par ev utan akar kult statuszt is kaphatott volna, mint a Szarnyas fejvadasz peldaul, de nem feltetlenul sajnalom, hogy nem keszult el.

Frederick2 2020.03.26. 21:21:22

@Tomlion:

„Az elmondottak alapján szerintem Denis Villeneuve-nek sem fog sikerülni ez a projekt, mert annyira monumentálisnak érződik ez az egész.”

Nem vagyok biztos benne, hogy a film a legjobb formátum a Dűne feldolgozására. A Dűne-univerzum jóval igényesebben vászonra vihető lenne egy sorozat formájában, nagy valószínűséggel több évadra tervezve. Nem is értem, miért nem inkább egy sorozatot készítenek az amcsik. De amúgy szerintem nyugodtan lecsaphatnának a Frank Herbert-életműre a japánok is; egész igényes anime sorozatot lehetne belőle készíteni.
süti beállítások módosítása