Utolsó kommentek

Baaad Movies

Sziasztok! A blogon olyan filmekről készítünk bemutató videókat, amik finoman szólva szánalmasak, illetve olyan filmeket is igyekszünk bemutatni, melyek magas színvonaluk ellenére nem kaptak elég elismerést és/vagy figyelmet ("gyöngyszemek"). Emellett találhattok cikkeket mindenféléről, de leginkább filmekkel kapcsolatban. E-mail címünk: andreee892@gmail.com

Retro Gamer csatorna

Twitter

Szabad a nevét? - Death Note

2008.12.07. 21:06 | BlackSheep89 | 9 komment

Halállista.
Egy füzet, amibe, ha beírod egy ember nevét, miközben magad elé képzeled az arcát, az illető meghal. Mindenki szeretne egy ilyen listát a saját birtokában tudni. A japán animegyártók egy félelmetes sorozatot készítettek ebből az abszurd alapötletből.

Adott egy fiatal srác, Yagami Light, aki szíve mélyén érzi, neki nagyobb redeltetése van a világon, mint egyként élni a sok közül. Véletlenül akad rá a Halállistára, melyet egy halálisten, Ryuk ejtett le a Földre, puszta unalomból. Light hamar rájön, hogy a füzet segítségével emberfeletti erőre tehet szert, egy új, jobb világ kizárólagos istenévé válhat.
Ennek érdekében elkezdi válogatás nélkül kivégezni a bűnözőket, amivel azonban felkelti a hatósági szervek figyelmét. Egy magát "L"-nek nevező nyomozó-zseni veti magát Light nyomába, azzal a céllal, hogy levadássza és rács mögé juttassa.

Kétségtelenül sokan vevők erre a sztorira, hiszen nem mindennapi, az tény. A japán animék legtöbbje a misztikumot, a fantáziát helyezi előtérbe, mely maga mögé utasítja a történetet és a cselekményt. Ez általában jól sül el (Full Metal Alchemist, Bleach, stb.), hiszen nincs is jobb annál, mint elmerülni egy olyan világban, ahol a törvények, a szabályok, a hagyományok eltérnek a sajátunktól. A Death Note-ban mindez fordítva van: A karakterek hús-vér emberek, nem mágusok, vagy valamiféle csodalények, a helyszínek a valóságban is létező városok, nem pedig mesevilágok. Misztikumot mindössze az alaptörténetben találunk: magát a listát, és felbecsülhetetlen erejét. A lényeg azonban nem ezen van, hanem a lista hatásán a hordozójára, az őt üldöző "L"-re, és társaira, illetve az "L" és - az időközben a Kyra nevet felvevő - Light közötti pszichológiai játszmáról, hogy újabb és újabb megtévesztések, hazugságok, elmejátékok által elpusztíthassák a másikat.

A Death Note éppen ezért kőkemény cselekménnyel bír, mely simán maga mögé utasítja a legtöbb hasonló stílusú nagyjátékfilmet is. A két ellenlábas párbaját nagyjából a Bárányok hallgatnak párbeszédeire lehetne visszavezetni. Itt nincs akció, nincsenek bravúros látványmegoldások, csupán párbeszéd, fordulatok, és megdöbbentő kijelentések.
Emellett a karakterek kidolgozása is elképesztően részletgazdag lett. Még a legkisebb, csak néha megszólaló szereplők jelleme is messzemenőkig ki lett dolgozva, minek hála sokkal emberközelibbé válik mindkét oldal.  Az abszolút kedvencen Macuto karaktere volt, aki kezdetben tipikusan az a karakter, aki csak úgy ott van, poénkodik, oldja a feszültséget. De az alkotóknak hála idővel kicsit mélyebben is beleláthatunk a gondolataiba, és rájöhetünk, mennyire szeretné hasznossá tenni magát, értékes tag lenni a csapatban. És külön dícséret, amiért az alkotók végül nem szorították háttérbe ezt az apró tényt (és persze kismillió hasonlót sem).

A főhős jellemváltozása lélegzetelállítóan jól lett érzékeltve. Kezdetben neki szurkolunk, hisz látjuk benne a jóra törekvést, de ez később, ahogy a lista ereje elhatalmasodik az eléjén, durván a visszájára fordul, és már inkább visszataszító, mint megnyerő. A csavarok számával sem lehet gondunk, nagyjából három "Beszarok!" felkiáltás jut minden egyes részre, és ezeknek a 90%-án tényleg leesik az állunk.

Negatívum nem sok van, csupán egy komolyabb gond van a sorozattal: kb. a 25. résznél, egy megdöbbentő momentumtól az addig diktált sodró lendület leül, és átmegy unalomba. Innentől fogva legalább 8 rész maga az érdektelen semmi, tele egy csomó teljesen felesleges időhúzással, és csak nagyon ritkán fordul elő valóban fontos pillanat. Hatalmas szerencse, hogy a finálé, az utolsó két rész anyira zseniális lett, hogy megéri végignézni ezt a kis üresjáratot is. A történet lezárása ugyan nagyszerű, mégsem teljes, hiszen egy nagyon komoly, és a történet jövőjére nézve elég fontos kérdésre nem kapjuk meg a választ. Nem vagyok a spoilerkedés híve, így inkábbb nem is folytatom.
Emellett néha piszok nehéz követni a cselekményt, de szerencsére ilyen ritkán akad, vagy ha mégis, a soron következő részben kitisztázódnak a dolgok, és mehet minden a jól megszokott, rendes kerékvágásban.

A Death Note-ot azoknak is ajánlom, akik eddig nem próbálkoztak az anime-műfajjal, hiszen csupán a rajzolás stílusa köti össze vele. Ettől eltekintve nem más ez, mint egy hosszú, kőkemény, megdöbbentő fordulatokkal teli pszichothriller, a leghidegebb, legsötétebb, legkegyetlenebb fajtából.

U.i: Sajnos nem sikerült elkészíteni a videót. Már régóta halódik, de kedden már mindenképpen szeretnénk felrakni. Reméljük, semmi nem jön közbe. Kárpótlásul a várakozásért, utána kicsit felpörgetjük a tempót. :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://baaadmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr59810006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rol33 2008.12.08. 18:18:24

Egyetlen anime, amire azt tudom mondani:
Aki tudja, nézze meg!
Nem nézek animeket, de lehet 1x újranézem a Death Note-ot,mert tényleg jó. Aki meg néz animeket, annak említeni se kell ezt a sorozatot szerintem. Üdv. (Rég írtam, de ettől még itt vagyok :), így tovább.)

Panz3Divison 2008.12.08. 21:28:33

Hát biztos jó de engem ezek valhogy nem ízgatnak de mindenkin más teccik milyeni s lenne a villág ha mindenki ugyan azt nézzni:D Na de valmi versus féle mocsok jöhetne már fel a blogra :D

Sorter 2008.12.08. 21:39:13

Néhány perc, és felkerül az új videó :-)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.12.22. 20:45:39

Csak a filmet láttam eddig, az olyan közepes volt, az animét ajánlottak, még nem tudtam beszerezni, de mindenképpen megtekintem majd, ha tehetem

Commissar Morak · http://wolfgangsharfke.wordpress.com 2009.09.09. 15:40:54

A Deatn Note egy érdemtelenül felmagasztalt teljesen érdektelen medencényi SZAR!
Az alapötlet is szar (Egy Shinigami unalomból ledobja a Death Note-ot...Jézus segíts!), amit kihoztak belőle az nem a hatalommal visszaélés tragédiája, hanem egy baromi erőltetett pocsék script.

Ez az én őszinte véleményem. Sablonos karakterek, sablonos történetvezetés (semmi váratlan fordulat nem történik. SEMMI! Az agyam eldobtam.).

Aki teheti kerülje. Jó történetért inkább a Gungrave (Első rész felejtős...komolyan), Berserk, de még az olyan ősrégi cuccok is mérföldekre rávernek, mint a Macross vagy a Trigun.

Mangekyo22 2009.09.09. 17:31:11

@Wolfgang Shärfke:
Hát pontosan ezaz.... amiben tévedsz!

Sablonos karakterek? Hol láttál olyan személyt, mint L-t, vagy egy "világmegváltó" karaktert akit lehet egyszerre imádni és gyűlölni? Egyedül talán Misa karaktere rosz, de ilyen karakter kell!

Sablonos történet vezetés? Senki sem látta előre, hogy L meghal, vagy hogy követni fogják! Pláne azt nem, hogy mikor kapják el! Ahogyan Light apja halálát sem, s hogy hogyan hal meg L.

A történet pedig jó, és nem az volt a lényeg, hogy visszaélt a hatalommal, hanem hogy hogyan részegült meg attól a hatalomtól, és hogyan lett Nagy Sándor szerű karakter Light-ból.

Nem a hatalommal való visszaélés? Simán visszadhatta volna a füzetet, de akár eliségethette volna, vagy eldobhatta volna s akkor azt üldözhette volna aki megszerezte mivel az a személy gonosz (politikusokat, orvosokat, rendőröket öl).

A Trigun-t, Berserk-et és Macross-t ne keverd vele, mert azok stílusa teljesen más mint ez.

Neked a Trigun ősrégi? Hanyas is? 199X-es? Ha valódi ősrégi anime-t akarsz, nézd a Kinnikuman-t, a Dragon Ball-t vagy meg olvas Hellsing-et vagy Monster!

Sorter 2009.09.09. 17:40:27

@Mangekyo22:

Én személy szerint inkább neked adok igazat, de azért szerintem nem kéne ennyit elárulni a sorozatról, hiszen sokan vannak, akik még nem látták végig (például én sem tudtam eddig, hogy Light apja meg fog halni). :-(
Amúgy szerintem a Death Note egy hatásos, de jelentősen túlértékelt sorozat. Legalábbis annak alapján, amit eddig láttam belőle.

Mangekyo22 2009.09.09. 21:48:39

@Sorter:
Egyetértek, s bocsánatot is kérek a spoiler + bunkó komment-ért!

Mondjuk ha valaki szereti a valódi krimi + pszio horrort, az nézze meg a Monster című remekművet. Rohadt jó történet, kellemes ijesztő zenék, fordulatos, jó karakterek!

Számomra a Monster az ultimate anime, ha valaki kíváncsi rá, írjon nekem, mert sokat tudok mesélni róla!

Sorter 2009.09.09. 22:36:38

@Mangekyo22:

Meg van bocsátva! :-)

Blacksheepet szerintem érdekelné a Monster, hiszen jóval nagyobb anime kedvelő, mint én.
süti beállítások módosítása