Utolsó kommentek

Baaad Movies

Sziasztok! A blogon olyan filmekről készítünk bemutató videókat, amik finoman szólva szánalmasak, illetve olyan filmeket is igyekszünk bemutatni, melyek magas színvonaluk ellenére nem kaptak elég elismerést és/vagy figyelmet ("gyöngyszemek"). Emellett találhattok cikkeket mindenféléről, de leginkább filmekkel kapcsolatban. E-mail címünk: andreee892@gmail.com

Retro Gamer csatorna

Twitter

Évzáró - 2013

2014.01.08. 20:17 | BlackSheep89 | 11 komment

Remek év volt a tavalyi is, sok emlékezetes pillanattal, és viszonylag kevés pocsék filmmel. Bőven jutott helyezett minden listára, amiket lapozás után meg is nézhettek!

A listákat - ahogy mindig - a 2013-ban Magyarországon moziban, vagy dvd-n bemutatott filmekből raktam össze, ezért fordulhat elő több olyan cím is, ami eredetileg 2012-es (pl Django, Napos oldal, stb). Viszont ahogy tavaly, úgy idén is tettem egy kivételt: a The World's End máig nem jelent meg, viszont annyira jó film volt, hogy úgy éreztem, a magyar forgalmazók balfaszkodása ellenére itt a helye.

Legjobb filmek:

frankenweenie-2012-sparky.jpg10. Frankenweenie

A legtöbben az Alice csodaországban óta várnak Tim Burton visszatérésére a jó filmekhez. Én speciel korábbra datálom, számomra már a Sweeney Todd is nagy csalódás volt. Ezért fogadtam kitörő örömmel a hírt, hogy a szürrealizmus mestere visszatér a gyökereihez, és egyik korai animációs rövidfilmjéből készít egészestés darabot, ráadásul stop-motion technikával (amivel nálam máris nyert ügye volt), fekete-fehérben. A végeredmény nem hagyott kétségeket affelől, hogy Burton nagyonis köztünk van még: képei magával ragadóak, figurái ötletesek és imádnivalóan csúnyák, és ha elkapja az ihlet, akkor úgy tud mesélni, mint senki más. Nagyon kellett már ez a film!

captainphillips2.jpg9. Phillips kapitány

Az év legfeszültebb moziélménye. Valós történeten alapuló túszdráma, megfejelve kiváló akciójelenetekkel, élő, hús-vér karakterekkel és olyan dramaturgiával, amit tanítani lehetne. Kicsit hosszú, a közepén kicsit leül, de még így is több van benne, mint az utóbbi idők hasonló filmjeinek bármelyikében. Tom Hanks pedig az utolsó jelenetben megmutatta mi az, hogy színészet.

 

8. The World’s End

The-Worlds-End-2050284.jpgA Vaskabátok óta megtudtuk, hogy a Cornetto-trilógia alkotói külön-külön is remek filmeket tudnak összehozni, de mégiscsak együtt az igaziak. Harmadik filmjük az első kettőhöz méltó paródia, ezúttal elsősorban a testrablós világvége-filmeket célozva, hatalmas adag angol sörrel nyakon öntve. Simon Pegg és Nick Frost harmadjára játszanak el a korábbiaktól teljesen eltérő karaktereket, és ismét bizonyítják, hogy nagyszerű színészek, a vérprofi rendezésen, kiváló dumákon, visszatérő poénok garmadáján és hasfalszaggatóan vicces jeleneteken viszont már meg se lepődünk. Ilyenből szeretnénk még nagyon-nagyon sokat!

 

 

7. Napos oldal

silver.jpg

Igazi keserédes dráma-vígjáték, ami könnyen el is csúszhatott volna a banánhéjon, ha David O’Russell rendező nem ügyel ennyire pontosan az arányokra. Így viszont nem csak az év talán legüdítőbb filmjét hozta össze, de váratlan húzásaival, remekül felépített poénjaival, izzó karaktereivel és elképesztő (de komolyan elképesztő!) színészvezetésével igazi kultfilmet hozott össze. És még Bradley Cooper műmájer szépfiúskodása mögött is meglátta a színészt, és elő is hozta belőle. De még hogy!

 

 

 

The_Best_Offer-1.jpg

6. Senki többet

Nem rossz cím ez se, de a film minőségét igazán az eredeti szimbolizálja: „The Best Offer” Egy igazi rendezőlegenda, Giuseppe Tornatore mesterműve, amely egy idős öregúr és egy fiatal, a világtól elzárkózott lány szerelmét meséli el. Gyönyörű képekkel, lassú, melankolikus hangulattal, fanyar humorral, és egy akkora pofonnal a végén, amekkorát csak az igazi mesterek képesek lekeverni. Zseniális film.

 

5. Dredd

dredd717201211.jpegA fene gondolta volna, hogy ebből a filmből lesz az év egyik legnagyobb meglepetése! A gyenge Stallonés verzió után végre méltó adaptáció készült a kőkemény hangvételű képregényből, ami önmagában is tökéletesen működik. Igazi mocskos szórakozás, a szó legjobb értelmében. Véres, brutális és lehengerlően erőszakos, miközben stílusos, friss, baromi látványos és pokoli szórakoztató. Objektíven nézve lehet, hogy nem férne be a legjobbak közé, de hogy ezt a filmet láttam a legtöbbször 2013-ban, az biztos! 

4. Fogságban

prisoners-trailer-01.jpgLélekrombolás mesterfokon. Hosszú, nyomasztó, húsbavágóan kegyetlen lélektani thriller egy apa teljes összeomlásáról, miután elveszíti a lányát. Részletesen, aprólékosan bemutatva a folyamatot, hogy hogyan lesz egy aggódó emberből könyörtelen vadállat. Krimiként talán nem nyújt maradandót, de ha az ember csak kicsit is beleéli magát a történetbe – és erősek az idegei – akkor teljesen kifacsarja. Hugh Jackman élete legjobbját hozza, és Jake Gyllenhaal-t is csak dicséret illeti, a szemrángásai máris bevonultak a filmtörténelembe.

3. Star Trek: Sötétségben

star_trek_into_darkness_movie-wide.jpgTovábbra is a főcímet írjuk előre, az alcímet pedig utána! Ezen kívül azonban nem nagyon lehet belekötni a Star Trek franchise mennybemenetelének újabb lépcsőfokába. Az első részből megszokott frissesség, humor és látványorgia megmaradt, ám mindezt ezúttal egy, a klasszikus részekre jellemző történetszövéssel, és fantasztikus főgonosszal bolondították meg, csak hogy véletlenül se mondhassuk, hogy „Ilyet már láttunk!” Harmadik részt ide, minél hamarabb!

 

2. Gravitáció

g2.jpg2013 ismét a sci-fi éve volt. Bár Bloomkamp csak vaktölténnyel lövöldözött, Cuaron szerencsére kitöltötte az űrt (értitek!), és felemelte a Gravitációt arra a titulusra, amin az Elysiumnak kellett volna birtokolnia: ez ugyanis az utóbbi évek legjobb sci-fije! Retinába égő képsorok, félelmetesen megkomponált jelenetek, gyönyörű látvány, eredeti alapötlet, és végre – VÉGRE! – értékelhető 3D. Nagybetűs MOZIÉLMÉNY!

1. Rush

rush2013.jpgVagy én vagyok nagyon elfogult a sportfilmekkel szemben, vagy mostanában tényleg minden évre jut belőlük legalább egy zseniális darab. A Forma 1 világában amúgy is kevés film játszódik, a Rush (nincs magyar cím!!!) azonban továbbmegy ennél, és a látványos, pazarul fényképezett futamokon túl két fantasztikus karakter viszonyáról és életéről is mesél. Ron Howard filmje nem reformálta meg a műfajt, nem találta fel a kereket, nem akart túl sokat, túl nagyot, túl eredetit mondani, csupán elővette a régi, jól ismert sablonokat, patyolat-tisztára csiszolta, és minden sallang, minden mellébeszélés nélkül egymás mellé pakolta őket, hogy a végeredmény egy olyan elsöprő mozi legyen, ami elkápráztat, felpörget és lenyűgöz. Ízig-vérig mestermunka.

 

 

 

Legrosszabb filmek:

10. Az osztag

screenshot_00011.jpg

9. Vizsga két személyre

8. A nagy nap

7. Oz, a hatalmas

6. Hupikék törpikék 2

smurfs2.jpg

5. Nagyfiúk 2

4. Horrorra akadva 5

3. Menedék

2. Vétkek völgye

1. Kamatylista

The-To-Do-List-4.jpg

 

 

 

Legnagyobb meglepetések:

10. Kolibri kód

Redemption.jpg

9. Zero Dark Thirty

8. Született gengszterek

7. A.C.A.B - Minden zsaru rohadék

6. Démonok között

5. Feledés

oblivion-kritika3.jpg

4. Eleven testek

3. Dredd

2. Gambit

1.  Sweeney - A törvény ereje

SNF04BIZwee1-_1483692a.jpg

 

 

 

Legnagyobb csalódások:

10. A nagymester

9. Riddick

8. Gru 2

7. Csak Isten bocsáthat meg

only-god-forgives13-2.jpg

6. Az Acélember

5. Lincoln

4. Gengszterosztag

3. Die Hard 5

2. Elysium

1. A jogász

the-counselor-brad-pitt-michael-fassbender-1.jpg

 

 

 

Legjobb alakítások:

10. Hugh Jackman (Fogságban)

9. Luminita Gheorghiu (Anyai szív)

283834-luminita-gheorghiu.jpg

8. Joaquin Phoenix (The Master)

7. Benedict Cumberbatch (Star Trek: Sötétségben)

6. Daniel Brühl (Rush)

letöltés (2).jpg

5. Bradley Cooper (Napos oldal)

4. Michael Fassbender (A jogász)

3. Leonardo DiCaprio (Django elszabadul)

2. Madds Michelsen (A vadászat)

1. Tom Hanks (a Phillips kapitány utolsó 2 perce)

captain-phillips-tom-hanks-columbia-pictures.jpg

 

 

Legrosszabb alakítások:

10. Ken Jeong (Másnaposok 3)

9. Ryan Gosling (Gengszterosztag)

8. RZA (A vasöklű férfi)

iron-fist-iron-fists.jpg

7. Ewen Bremner (Az óriásölő)

6. Aubrey Plaza (Kamatylista)

5. Sean Penn (Gengszterosztag)

4. The Rock (G. I. Joe 2 + Halálos Iram 6)

Dwayne-Johnson-G.I.-Joe-Retaliation-e1364188954463.jpg

3. Keanu Reeves (47 ronin)

2. James Franco (Óz, a hatalmas)

1. Bruce Willis (Die Hard 5)

1297376970684_ORIGINAL.jpg

 

 

 

Legjobb jelenetek:

10. lavina (Halálhegy)

9. szétlőtt fej (Transz)

8. egy telefon a családnak (Emberrablás)

a-highjacking-2012-21h52m08s127.jpg

7. emberszámlálás a teherautóban (Kolibri kód)

6. tüntetés (A. C. A. B.)

5. zuhanás (Kényszerleszállás)

inverted-plane-flight.jpg

4. sniperkedés (Jack Reacher)

3. bullett-time (Dredd)

2. ajándékcsomag (A jogász)

1. a templom-jelenet (A vadászat)

1855578.jpg

 

 

 

Legrosszabb jelenetek:

10. légimotorozás (Riddick)

9. barbeque a film végén (Halálos Iram 6)

8. dagiszex (Személyiségtolvaj)

reg_1024.IdentityThief1.mh.020513.jpg

7. Sandler bunyója Steve Austinnal (Nagyfiúk 2)

6. Óz füstözős trükkje a fináléban (Óz, a hatalmas)

5. vacsora a mamánál (Csak Isten bocsáthat meg)

4. szarevés (Kamatylista)

3. szarás a szekrényben (Horrorra akadva 5)

2. sztepp (Die Hard 5)

1. paranormális csavar (Menedék)

safe-haven02.jpg

 

 

Legjobb akciójelenetek:

10. autós üldözés John McLane-nel (Die Hard 5)

9. autós üldözés szubjektív kamerával (Pokoli futam)

Paul-Walker-in-the-Vehicle-19-trailer.jpg

8. autós üldözés tankkal (Halálos Iram 6)

7. házátalakítás a'la Mandarin (Vasember 3)

6. zúzás a sivatagban (Elysium)

elysium1.jpg

5. üldözés a hipertérben (Star Trek: Sötétségben)

4. Jeruzsálem (World War Z)

letöltés (1).jpg

3. Bullitt-ot idéző hajsza (Jack Reacher)

2. menekülés a folyón (A hobbit: Smaug pusztasága)

1. rajtaütés (Zero Dark Thirty)

zero-dark-thirty-2012-pic05.jpg

 

 

 

Legviccesebb jelenetek:

10. a két balfék verőember (Jack Reacher)

9. az elnök atombombákkal sakkozik (G. I. Joe 2)

maxresdefault.jpg

8. A királynő... kicsit másképp (R.E.D. 2)

7. bunyó a mosdóban (The World's End)

6. A lépcsős jelenet konklúziója (Exek és szeretők)

5. szex-jelenet 3D-ben (Machete gyilkol)

amber-heard-danny-trejo-machete-kills.jpg

4. párterápia a zuhanó kabinban (Star Trek: Sötétségben)

3. táncverseny és eredményhirdetés (Napos oldal)

2. a Ku Klux Klán esete a csuklyákkal (Django elszabadul)

1. a közel negyedórás ámokfutás a szállodában (Gambit)

gambit_filmisgreatcap001.jpg

 

 

 

Legjobb beszólások:

10. Képszakadás:

- Ismered őt?
- Attól még hogy ázsiai vagyok, nem következik, hogy is személyesen minden ázsiait, te rasszista fa... várj csak, őt tényleg ismerem.

 

 

9. Született gengszterek (alkudozás a kuplerájban):

- Na és maga?
- Nem. Én nem csinálom pénzért.
- Akkor nem fizetünk.

 

 

8. Vasember 3:

- Ennyit tudsz? Néhány ócska trükk és béna duma?
- Ez akár az önéletrajzom alcíme is lehetne!

 

 

7. Hitchcock (miután Hitch visszanézi a Pszicho zuhanyzós jelenetének végső vágását):

- Alakul.

 

 

6. Eleven testek:

- Bakker, de lassúak vagyunk! Így sosem érünk oda!

 

 

5. Szemfényvesztők:

- Most, hogy a mi kis kalandunk a végéhez közeledik, úgy érzem itt az ideje, hogy elmondjam neked a veled kapcsolatos érzéseimet.
- Oké.
- Először azt gondoltam, hogy ez a gyerek egy igazi... pöcs.
- ...és?
- Ja, nem. Ennyi!

 

 

4. Machete gyilkol (az Egyesült Államok elnöke a telefonban):

- Amikor legutóbb csapatokat küldtem Mexikóba, jól leb*sztak az Ovális irodában.

 

 

3. Papás-babás:

- Tudod, miért nincsenek női sorozatgyilkosok? Mert miután megölnek valakit, az első dolguk elpletykálni a barátnőiknek.

 

 

2. Rush:

- Niki, te vagy az egyetlen, aki jobban nézett ki, miután szénné égett az arca.

 

 

1. Dredd:

- Mama is not the law! I'm the law!

A bejegyzés trackback címe:

https://baaadmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr725746168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andrasxp 2014.01.08. 22:41:32

BlackSheep89:
1.Mi a baj az Óz, a hatalmassal?
2.Mi a baj az Alice csodaországbannal?
3.A Horrorra akadva5 tényleg nagyon sz_r.
Kissé meg késve Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.01.08. 22:41:35

A Világvége miatt ne aggódj, a Cinefesten bemutatták, szóval volt magyarországi bemutatója 2013-ban :)

Mangekyo22 2014.01.09. 17:18:40

Mindegyik listával egyetértek, kivéve az Óz-al, mert tény, hogy nem jobb egy közepes filmnél, de mint előzmény film azért megállja a helyét.

Az Elysium-ot meg bevallom úgy néztem, hogy nem vettem figyelembe, hogy a District 9 rendezője rendezte.

Szintén megkésve boldog új évet! ;)

Lac@ 2014.01.09. 19:15:00

Azért az egy kicsit túlzás, hogy a zero dark thirty vége lenne a legjobb akció jelenet. Egyrészt azért nem izgalmas mivel mindenki tudja hogy mi történt (híradóból stb.) másrészt nagyrészt fegyvertelen emberekre lőttek az állig felfegyverkezett amerikai katonák akik álmukban támadtak meg egy arab családot, mert feltételezték hogy Osama ott van (hozzáteszem én nem hiszem hogy ott tényleg megölték csak le akarták már tudni ezt a nagy kamut, nem véletlenül nem mutatták meg senkinek a hullát csak gyorsan bedobták a tengerbe).Plusz a vége is egy kicsit nevetséges volt, hogy egy nő, aki soha életében nem látta Osamát azonosította a hulláját és ennyivel el is volt intézve, még csak meg sem említették, hogy esetleg lehet hogy mégse ő volt az, de amúgy a főhősnő rohadt unszimpatikus volt. De úgy az egész filmnek is egy kicsit amerikai propaganda íze volt.

BlackSheep89 · http://baaadmovies.blog.hu 2014.01.09. 20:34:22

@andrasxp:
1. Kevés lenne 5000 karakter hogy ezt leírjam. Maradjunk annyiban, hogy már egy ideje játszadozom egy bemutató gondolatával. Az előbb belinkelt Otherworld-kritika egyébként nagyjából tükrözi az én véleményemet is.

2. Nem nézhetetlen, de Burton korábbi filmjeihez képest gyenge. Unalmas, kreativitás nélküli iparosmunka. Azóta sajnos elkövette az éjsötét árnyékot is, ami ugyanezt a kategóriát képviselte, viszont a Frankenweenie-t egyszerűen öröm nézni.

3. Ezzel nem nagyon tudok vitatkozni. :)

Darrell 2014.01.10. 07:10:07

Nagyon örülök hogy Ewen Bremner-t beleraktad, már alig emlékszem rá, meg úgy az egész filmre, de arra emlékszem hogy akkor majdnem agyvérzést kaptam tőle. A Rush-t csak néhány napja pótoltam be az nagyon bejött, de a Philips kapitányt meg csak most fogom nemsokára. :)

Alien001 2014.01.10. 07:10:23

Én hiányolom a listáról a Föld után című filmet! Se a legrosszabb filmek között nincs és a legnagyobb csalódásban sem.

Darrell 2014.01.10. 16:49:56

@Alien001: Nekem pl az azért nem volt csalódás, mert elég volt meghallani a három nevet a filmmel kapcsolatban, shayamalan, meg a két smith, bőven elég volt hogy kerüljem a filmet mint a pestist. :D

2014.01.10. 20:11:48

Jobban össze sem foglalhattad ezt az évet. Szeretem ezeket az évzárós bejegyzéseket. Nekem mindössze egyetlen kérdése lenne: WHERE THE FUCK IS KICK/ASS 2????

Cucuminator 2014.01.11. 10:33:23

@BlackSheep89: Irány a moziba, a The Wolf of Wall Street-re! Utána updet-elheted a listát. :)

Egyébként nagy vonalakban egyetértek(, de a PAinn & Gain is elférne rajta valahová...)
süti beállítások módosítása